دکتر بیتا بصیرانی، مدیرعامل شرکت “تامین مواداولیه فولاد خاورمیانه” در گفتوگو با گروه رسانهای پردازش پیشنهاد داد: افزایش قیمت به شرط افزایش تولید و افزایش کیفیت قابل دسترس، راهکار برونرفت بخشی از چالشهای صنعت زغالسنگ
دکتر بیتا بصیرانی، مدیرعامل شرکت “تامین مواداولیه فولاد خاورمیانه” در گفتوگو با گروه رسانهای پردازش با تشریح فلسفه وجودی تشکیل شرکت گفت: تامین مواداولیه فولاد خاورمیانه به عنوان یکی از زیرمجموعههای شرکت “پویشبازرگان ذوبآهن اصفهان” و با هدف تامین کیفی و پایدار مواداولیه شرکت “ذوبآهن اصفهان” در سال ۱۳۹۷ شروع به کار کرده است.
به گفته او، پس از آغاز به کار شرکت پویشبازرگان ذوبآهن اصفهان در سال ۱۳۹۴ با هدف فروش مویرگی محصولات ذوبآهن اصفهان، بنا به نیاز شرکت ذوب آهن اصفهان به مواداولیه، تاسیس شرکت تامین مواداولیه فولاد خاورمیانه در دستور کار این مجموعه قرار گرفت.
این شرکت از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰، تامین ۵/۲ میلیون تن مواداولیه از جمله کنسانتره آهن، سنگآهن درشتدانه، گندله، بریکت و… را در دستور کار خود قرار داد و پس از آن تجهیز و بهرهبرداری از یک معدن سنگآهن هماتیت منگنزدار در منطقه فارس از جمله اقدامات شرکت تامین مواداولیه فولاد خاورمیانه در سالهای گذشته به شمار میآید.
مدیرعامل تامین مواداولیه فولاد خاورمیانه، تامین کیفی و پایدار مواداولیه و تهاتر با محصولات فولادی شرکت “ذوبآهن اصفهان” را مورد اشاره قرار داد و خاطرنشان کرد: این مجموعه با توجه به همگروه بودن با شرکت پویشبازرگان ذوبآهن، مواداولیه موردنیاز ذوبآهن را با کمترین قیمت و با کیفیت متناسب با تکنولوژی کورهبلند، تامین و از طریق فروش محصولات نهایی این مجموعه، اقدام به تهاتر جهت تامین نقدینگی میکند که این مهم از جمله مزیتهای این شرکت به شمار میآید.
هماتیت؛ در اولویت بومیسازی تکنولوژی
بصیرانی، تفاوت در ژنز هماتیتهای ایران با سایر دنیا به ویژه هندوستان که عمده تکنولوژی فرآوری هماتیت از آن کشور وام گرفته شده است را دلیل اصلی عدم پیشرفت متناسب معادن سنگآهن هماتیتی به نسبت نیاز روز آن در کشور دانست و گفت: این دلیل لزوم برنامهریزی برای یک تکنولوژی بومی متناسب با معادن هماتیتی ایران را بیش از گذشته حائز اهمیت میکند.
از سوی دیگر، توجه به این نکته که ذخایر معادن سنگآهن مگنتیتی سطحی که تاکنون اکتشاف شده بود نیز رو به کاهش است، دستیابی به تکنولوژیهای جدید برای اکتشافات و استخراج از معادن عمقی به ویژه سنگآهن را اجتنابناپذیر میکند. با توجه به سرانه بسیار کم اکتشاف در کشور ما نسبت به استاندارهای این صنعت انجام روشهای جدید و هوشمند اکتشافات سطحی و توجه به اکتشافات عمقی با هدف پایداری صنعت فولاد را از الزامات صنعت دانست.
عدمتبعیت صنعت زغالسنگ از نظام عرضه و تقاضا
مدیرعامل تامین مواداولیه فولاد خاورمیانه، افزایش قیمت سنگآهن از ۳۰ دلار به ۱۳۰ دلار در برهه خاصی از زمان را عامل رشد سریع و اقبال سرمایهگذاران به این صنعت در ایران دانست و با اشاره به عدمتبعیت صنعت زغالسنگ از نظام عرضه و تقاضا افزود: میزان تقاضای زغالسنگ ککشو ایران از عرضه آن بالاتر است اما قیمتگذاری آن از این امر پیروی نمیکند.
به گفته او، افزایش قیمت زغالسنگ در سالهای گذشته، تناسبی با افزایش هزینههای آن به ویژه در معادن زیرزمینی ندارد. با توجه به قیمتگذاری زغالسنگ به صورت ۵/۲۶ درصد شمش خوزستان که از سال ۱۳۹۷ ملاک قرار گرفت و با عنایت به نحوه قیمتگذاری شمش فولاد که اساسا تناسبی با هیچ یک از پارامترهای تولیدی ندارد، عملا نه تنها ذوبآهن با مشکل فروش به قیمت کمتر از بهای تمام شده رو به روست؛ بلکه معادن زغالسنگ نیز برای آمادهسازی معادن برای سالهای آتی با مشکل جدی مواجه هستند.
عدمآمادهسازیهای لازم، زنگ خطری برای تولید در سالهای آتی برای این صنعت تلقی میشود و کاهش تولید داخلی زغالسنگ از تبعات این موضوع خواهد بود.
وی راهکار برونرفت از چالش زغالسنگ را افزایش به شرط افزایش تولید و همچنین افزایش کیفیت در پارامترهای قابل دستیابی مانند خاکستر و رطوبت در بازه استاندارد دانست و افزود: با درنظر گرفتن ایمنی معادن زغالسنگ که در اولویت سرمایهگذاریهای مورد نیاز است، لزوم سرمایهگذاری در بازه حداقل سه تا پنج سال برای افزایش تولید نیاز به نقدینگی خواهد داشت که این مهم با تعامل و با افزایش قیمت به شرط افزایش تولیدکمی و کیفی محقق خواهد شد.
هرچند نحوه تعیین قیمت شمش فولادی در بورس نیز یکی از ابهامات زنجیره فولاد است چراکه کل زنجیره با نسبتی از این قیمت در ارتباط است و هر از گاهی عدمتوازن بین قیمت شمش و قیمت سایر زنجیره خبرساز میشود.
منبع : Pardazeshonline